Vamman tai tapaturman sattuessa urheilulääkäri osaa neuvoa sinulle oikeanlaisen kuntoutuksen ja oikeanlaiset korvaavat harjoitteet, että pääsisit nopeammin ja turvallisemmin takaisin harrastuksesi pariin. Samalla saat myös ohjeistusta auttaisiko fysioterapeutti, kiropraktikko, naprapaatti tai hieroja sinun vaivasi tai vammasi kuntoutuksessa. Nykyään yhä harvemmin urheiluvammoissa tarvitaan leikkaushoitoa, mutta jos sitä tarvitaan, niin urheilulääkäri osaa ohjata sinut oikean ortopedin hoitoon. Jos vammasi tarvitsee esim röntgen- tai magneettikuvausta, niin saat lähetteen tutkimuksiin urheilulääkäriltä.
Suuri osa rasitusmurtumista ja muista rasitusvammoista olisi vältettävissä puuttumalla vaivoihin riittävän ajoissa ja hakeutumalla ajoissa asiantuntevaan hoitoon.
Jos olet aloittamassa liikuntaa pitkän tauon jälkeen tai jos sinulla on joku sairaus, jonka epäilet vaikuttavan liikkumiseesi, niin saat urheilulääkäriltä asiantuntevaa opastusta turvallisen ja tehokkaan liikunnan aloittamiseen. Urheilulääkäri tekee terveystarkastuksia urheilijoille ja kuntoilua aloitteville aikuisille ja lapsille.
Urheilulääkäri tietää miten eri lääkkeet vaikuttavat urheiluun ja samalla saat myös ohjeita antidoping-asioihin.
Matala hemoglobiini tai varastoraudan puute (matala ferritiini) voi vaikuttaa suorituskykyysi ja edesauttaa esim ylirasitustilan kehittymistä. Urheilulääkärisi voi antaa neuvoja myös näissä tilanteissa.
Urheilulääkäri voi ohjata sinua myös painonpudotuksessa tai painonhallinnassa. Voit saada ohjeita myös parempaan unenlaatuun ja laadukkaaseen ravitsemukseen.