Lihaskuntoa, tasapainoa ja kestävyyttä – valmentaja pitää huolen siitä, että teet liikkeet rikkomatta itseäsi

Raija ja Pertti Iivanainen, nokialainen liki seitsemänkymppinen pariskunta, on harrastanut ikänsä liikuntaa. Vuosien varrella he ovat kokeilleet jos jonkunlaista lajia.

Muutama vuosi sitten he huomasivat, että salilla käyminen alkoi maistua puulta.

– Se oli vähän sellaista, että puolen tunnin harjoittelun jälkeen aloimme jo vilkuilla kelloa, että jokohan voisi lähteä kotiin.

Niinpä he alkoivat etsiä sellaista paikkaa, missä voisi käydä jatkuvasti treenaamassa ohjatusti. He tutkivat muun muassa eri urheiluopistojen mahdollisuuksia, mutta löysivät vain pieniä parin viikon pätkiä.

Sellainen ei sopinut pariskunnan suunnitelmiin, sillä he ymmärsivät tarvitsevansa jatkuvaa tsemppiä. Sitten heidän silmiinsä osui ilmoitus Urheilu- ja valmennuskeskus Hyveestä. Nyt pariskunta on ollut Juho Nousiaisen valmennettavana jo kolmen vuoden ajan.

Iivanaiset ovat aiemminkin käyneet ryhmäliikuntatunneilla, mutta siellä heitä häiritsi ahtaus ja väenpaljous. Nousiaisen ryhmissä on vain kymmenkunta kuntoilijaa kerralla, joten he saavat runsaasti yksiöllistä valmennusta.

Hyveen filosofia sopii Iivanaisille enemmän kuin hyvin.

Alkuun heille tehtiin kuntotesti sekä tutkittiin liikeradat ja ryhti. Sitten alkoi monipuolinen liikkuminen. Juho Nousiainen tarjoaa asiakkaille kolmea erilaista pakettia. Ykköstaso on tarkoitettu aloittelijoille. Siinä tarkoitus on saada asiakas liikkeelle. Se tapahtuu pääasiassa kehonhallinnan ja ryhdin kehittämisellä. Kakkostasolla siirrytään jo kehoa muokkaavaan treeniin. Kolmostaso puolestaan tarjoaa erittäin haastavaa kuntoilua.

Juho Nousiainen testaa asiakkaiden kunnon tasaisin väliajoin. Motivaatio kasvaa, kun huomaa kuntonsa kohonneen.

Raija ja Pertti Iivanainen treenaavat nyt kakkostasolla. Harjoituksissa tehdään eri pisteissä erilaisia liikkeitä. Harjoitellaan lihaskuntoa, tasapainoa, koordinaatiota ja kestävyyttä.

Päävalmentaja Nousiaiselle on tärkeää tuntea asiakkaansa, jotta voi antaa yksilöllistä valmennusta.

– Meillä jokaisella kun on erilaisia tavoitteita ja tarpeita. Elämäntilanteetkin vaihtelevat. Toiset meistä haluavat vain ylläpitää tiettyä kuntotasoa, toisille on tärkeintä kehittyä mahdollisimman paljon.

Yhtä kaikki pääasia, että ihminen harrastaa liikuntaa.

Yksilöllisen ryhmävalmennuksen etuna on se, että siinä valmentajat pitävät huolen siitä, että valmennettava tekee liikkeet oikein. Näin asiakas ei riko itseään treenaamalla väärin.

Juho Nousiainen antaa esimerkin.

– Ajatellaanpa vaikka vain tavallista kyykkäysliikettä. Yhdellä vastus voi olla rinnalla, toisella paino on olkapäillä ja kolmas roikottaa kahvakuulaa haarojen välissä. Valmentaja ohjaa tekemään liikkeet niin, ettei niistä synny negatiivista kuormaa nivelille, rangalle tai niskalle.

Raija ja Pertti Iivanainen kehuu ryhmävalmennustuntien ilmapiiriä loistavaksi. Tunneilla kukkii huumori, vaikka tosissaan tehdäänkin.

– Sekin on mahtavaa, ettei täällä tarvitse miettiä miltä näyttää, tai onko minulla nyt tarpeeksi hienot urheiluvetimet päällä. Kukaan ei kyräile tai arvostele muita.

Artikkeli julkaistu Nokian uutisissa 2.11.2017

Ota Yhteyttä

Ota yhteyttä ja kysy meiltä lisää.

Urheiluvalmennuskeskus