Ravintopuoli kuntoon, osa 1: Säännöllinen ateriarytmi

Blogin ravitsemusteksteistä vastaa Harri Männistö, joka on Precision Nutrition Level 1 -sertifioitu ravintovalmentaja. Harri on myös opiskellut ravintotieteitä yliopistossa sekä työskennellyt vuosia tuotekehityksessä FAST-ravintotuotteiden takana olevassa elintarvikealan yrityksessä. Harri on koonnut vuosien varrella ravitsemuksesta ja lisäravinteista karttunutta tietoaan myös vuonna 2014 julkaisemaansa kirjaan ”Lisäravinteet tavoitteet mukaiseen harjoitteluun”.
Näissä artikkeleissa tulen käymään läpi olennaisimpia ravitsemuksellisia tapoja, joilla suuhusi pistämäsi tukee sinua tavoitteesi saavuttamisessa. Ensimmäisenä käsittelyssä on ateriarytmi, joka on yksi olennaisimpia asioita kun ravitsemusta lähdetään virittämään paremmaksi.
Jos et jaksa lukea koko artikkelia läpi, niin aseta seuraavaksi kuukaudeksi tavoitteeksi 5 ruokailukertaa päivässä. Laita kalenteriisi rasti ruutuun jokaiselle päivälle, kun viisi ruokailukertaa on toteutunut. Tämä auttaa sinua toteuttamaan tätä uutta tapaa suuremmalla todennäköisyydellä. Yksilövalmennuksissa valmennettavat kirjaavat vastaavasti opeteltavan tavan noudattamisen jokaiselta päivältä valmennussovelluksessa, josta näen reaaliajassa valmennettavan edistymisen.
saannollinen-aterirytmi

Miksi säännöllinen ateriarytmi sitten on niin tärkeä asia?

a) Näläntunteen kontrollointi. Venytettäessä ateriavälejä nälkä kasvaa usein jopa kontrolloimattoman suureksi. Tällöin tuntuu siltä että nälkä ei millään taltu ja ruokaa voisi syödä kuinka paljon tahansa. On sanomattakin selvää, että tällaisen näläntunteen ehkäiseminen on tärkeimpiä asioita painoa pudotettaessa. Tavoitetta kohti päästään säännöllisellä ateriarytmillä sekä myös oikeilla ruokavalinnoilla.
b) Syödyn energian varastoituminen rasvaksi. Harvoin syödyt isot ateriat tarkoittavat usein myös runsasta hiilihydraattien kerta-annosta, jolloin korkealle kohonnut verensokeri aiheuttaa voimakkaan insuliinin erityksen. Insuliini on varastointihormoni, joka estää tehokkaasti rasvavarastojen käytön energiaksi sekä edistää verenkierrossa olevan sokerin varastoitumista rasvaksi. Säännöllinen ateriarytmi ja järkevästi suunnitellut ateriat sisältävät selvästi vähemmän hiilihydraatteja yhdellä istumalla, jolloin insuliiniakin erittyy vähemmän ja elimistö luopuu helpommin rasvavarastoistaan.
c) Säännöllinen ateriarytmi säästää lihaskudosta. Lihaskudosta säästyy laihdutettaessa, olettaen että jokainen ateria/välipala sisältää kohtuullisesti laadukasta proteiinia. Naisille 1 korttipakallinen, miehille 2 korttipakallista. Näin lihakset saavat säännöllisesti rakennusaineita nautituista proteiineista, minkä on osoitettu säilyttävän lihaskudosta tehokkaimmin. Ateriavälien ollessa pitkiä elimistö purkaa myös jonkin verran lihaskudosta (proteiineja) energiaksi. Eli lihasta palaa, ja suorituskyky menee alaspäin.
Henkilökohtaiset ravintovalmennukset allekirjoittaneen valmennuksessa, katso lisätiedot http://www.hyve.fi/ravintovalmennusnokia/
– Ravintovalmentaja Harri Markus Männistö