Pitäisitkö minusta huolen?

Kuvittele, että olet saanut vanhemmiltasi loistoauton, koska olet juuri täyttänyt kahdeksantoista vuotta. He antavat sinulle vain yhden ehdon auton saamiselle: saamasi auto on elämäsi AINOA auto. Et voi ostaa uutta tilalle, vaihtaa tai myydä sitä. Et mitään muuta kuin pitää hyvän huolen autosta tai muuten menetät sen.

Kysyppä itseltäsi, huolehtisitko autosta?

Minun arvaukseni on, että se olisi itsestään selvää. Huolehtisitko kaikki vuosihuollot ja öljynvaihdot jne..? Jopa hiukan tiheämminkin mitä valmistaja ilmoittaa? Kuvitteleppa, että vanhempasi kertoisivat sinulle vielä, että varaosat eivät toimisi yhtä hyvin kuin alkuperäiset ja niiden löytäminen tai yleensäkkin vaihtaminen olisi hyvin hankalaa ja vaarallista eikä takuita myönnettäisi. Osat olisivat todella kalliita ja niiden kautta autosta häviäisi vanhat tehot ja ajettavuus.

Tässä vaiheessa varmaan ajattelet, että pitäisit autostasi niin hyvää huolta kuin mahdollista, hankkisit jopa hiukan syvempää tietoa auton kunnossa pitämisestä, vai kuinka?

Esittämäni esimerkin jälkeen mietippä mitä eroa sillä on kehosi ja elämäsi kanssa? Miksi käytämme meille annettua kehoa valittämättä siitä lainkaan? Se on sama asia, kuin esimerkissä! Emme tule koskaan saamaan toista kehoa. Voimme kyllä vaihtaa osia ja nesteitä, mutta ei se siitä vaihtojen jälkeen koskaan ole entistä parempi.

Tätä kannattaa hiukan miettiä. YKSI KEHO. Oletko SINÄ päättänyt mikä sinun kilometrilukusi on? Entä kuinka huollat sitä?

Keskustelin treenipaikan pukkarissa erään hiukan iäkkäämän miehen kanssa tällä viikolla ja hän kertoi mikä hänet on saanut pitämään huolta kehostaan. Hän aloitti tarinan; ”Nuorena monetkin kaverit yrittivät innostaa minua aloittamaan treenauksen salilla. Vastasin heille, että minä tulen sinne vasta kun on pakko! No kymmenen vuotta sitten tuli pakko, kun en saanut sukkiani jalkaan alle viisikymppisenä, koska selkäni oli niin rikki. Se ei johtunut ylipainosta eikä muustakaan, koska mitään varsinaista vikaa ei löytynyt useissa tutkimuksissa. Olin jäykkä kuin rautakanki ja se vaikutti elämääni muutenkin kuin tässä niinkin merkittävässä elämän tapahtumassa, kuin sukkien jalkaan laitossa. Nyt olen saanut selkäni kuntoon pelkällä säännöllisellä liikkumisella, enkä jättäisi enää treenejä väliin mistään hinnasta.”

Jokainen saa itse päättää kuinka huoltaa tai tutkituttaa kehoaan, millaisia tehoja tai suorituskykyä koneesta haluaa irti. Yksi asia kuitenkin tulee vääjäämättä vastaan: SINÄ tulet laittamaan rahaa kehosi huoltamiseen. On se sitten vaikkapa lääkärissä käyminen eri tutkimuksissa ja lukuisia tunteja istumista odotustilassa stressaamassa miten tässä käy. Koska tänä päivänä tuki-ja liikuntaelinsairaudet lisääntyvät huimaa vauhtia, on hyvin todennäköistä, että lääkäri pakottaa sinut treenaamaan pysyäksesi pystyssä ja pystyäksesi  liikkumaan vielä muutaman vuoden eteenpäin. Toinen vaihtoehto on tietysti se, että panostat ennakkoon pitämällä kehostasi huolta säännöllisellä liikkumisella ja laadukkaalla ravinnolla.

Nautinnollisia eläkepäiviä

Lihaksiston pettäminen maanvetovoiman vuoksi. Liikkuminen ei todellakaan ole enää itsestään selvyys!

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä molemmissa vaihtoehdoissa on samaa sinulla tulee menemään rahaa kehosi huoltoon. Mieti siis kuinka haluat käyttää rahasi? Halutko eläkkeelläkin nauttia vapaa-ajasta ehkäpä liikkua lasten lapsien kanssa tai harrastaa kumppanisi kanssa. Vai löydätkö itsesi suoraan laitoksesta hoitajan kanssa, koska et pysty liikkumaan.

Tässä on hiukan pureskeltavaa… Oikein liikunnalista kesälomaa kaikille lukijoille 🙂

– Juho