Kuulen viikottain ”Miksi lihon tai olen väsynyt, vaikka syön hyvin ja liikunkin säännöllisesti?” Miksi asia on näin? Yritän kertoa asian lyhyesti kahdesta näkökulmasta – liikunnan ja ravinnon. En kuitenkaan onnistunut puristamaan tätä riittävän lyhyeksi tekstiksi, joten voit lukea tekstin pienemmissä osissa julkaistuna.

Elämme aikaa, jolloin ravinto on puhtaimmillaan (oppineiden mukaan) ja sama puhdas ravinto on prosessoitu kestämään viikonpäivät menemättä miksikään… Miksi? Lyhyesti sanottuna kaikille ei riitä nytkään ruokaa ja jos nauttisimme ns. maasta suuhun -periaatteella ravintoa, ei ruokaa riittäisi senkään vertaa. Miksi sitten ruoan laadulla on merkitystä hyvinvointiimme? Joudumme palaamaan taaksepäin hetkeen ennen kauppaan menoa päästäksemme terveellisen ruuan maailmaan.

Nauttiaksemme terveellistä ruokaa joudumme tekemään monta valintaa matkan varrella. Puhumme teollisesti tuotetusta ravinnosta, micro- ja macroravinteista, luomusta, gmo-ravinnosta jne…. Miksi ruoka ei ole vain ruokaa?  Pitääkö hankkia ravitsemustieteestä tutkinto, että voi osata tehdä oikeita valintoja? Ei.

Kaikki lähtee suunnitelmasta ja toteutuksesta, toisin sanoen ota hetki aikaa ja mieti mitä haluat syödä, onko se sinulle hyväksi ja mitä olet syönyt aikaisemmin. Antaako ruokasi sinulle energiaa jokapäiväiseen aktiiviseen elämään? Tee suunnitelma mitä lähdet ostamaan ja pidä siitä kiinni. Suunnitelmaa tehdessäsi mieti hiukan, mistä kauppaan tuotu ruoka on peräisin ja kuinka pitkälle se on jalostettu. Sama suomeksi: antaako ravinto sinulle energiaa vai väsyttääkö se sinua? Jos et ole aikaisemmin tiedostanut seikkaa, että ruuan jälkeen ei ole tarkoitus olla väsynyt, nyt olisi aika. Aterian kuuluu antaa meille energiaa arkeen, ei toisin päin!

Helppo nyrkkisääntö on nestepitoisen ravinnon nauttiminen. Vertaappa vaikka Saarioisen herran (tai äidin, jota nykyään markkinoinnissa käytetään) pitsaa tai muuta einesruokaa melkeinpä mihin tahansa kasvikseen. Kasviksessa on runsaasti vettä, joka on toiseksi tärkein kehomme toiminnalle hapen jälkeen. Keskimäärin ihmisessä on n. 60 % vettä, joten miksi ravintosi ei olisi nestepitoista.

Toisaalta, jos syöt valtavan aterian, olet varmasti väsynyt.  Luultavasti olet löytänyt ihmeellisen aineen nimeltä kahvi, jonka kautta saat pidettyä silmät auki ja selviät aamusta iltaan. Piristeet ovatkin aivan toinen juttu 🙂 Suosi siis jatkossa sellaisia ja sen kokoisia aterioita, joiden jälkeen koet olosi virkeäksi ja energiseksi, ilman stimulantteja.

Etkö saanut vielä kaipaamaasi vastausta? Älä huoli, koska seuraavassa jutussa kerron, mikä salaisuus on painon pudottamisessa.